بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدالله رب العالمین والصلاة والسلام علی نبینا محمد وعلی آله الطاهرین
به مناسبت مساله ای که در جامعه مطرح شده راجع به روزه می خواستم مطالبی را بیان کنم .
درباب روزه کسانی که عاجز هستند وقدرت ندارند ،خدای تعالی لا یکلّف الله نفساً الّا وسعها ،خوب این فرد توانایی ندارد ومکلف به صوم نیست اما نسبت به کسانیکه میتوانند روزه بگیرند و برای آنها مشقت دارد چگونه است !روزه با نماز خواندن چه فرقی دارد در اینجا یک مثالی میزنم در نماز شارع چگونه میتواند به کسی که قدرت ایستادن ندارد بگوید بایست این تکلیف به غیر مقدور است اما ممکن است فردی بتواند بایستد ولی برای او مشقّت فراوان دارد ودندان روی جگر می گذارد و می ایستد ومثل صورت اول نیست که اصلا توان ایستادن ندارد برای او ایستادن واجب نیست در روزه هم همینطور است آن کسی که توان روزه را ندارد مکلّف به روزه نیست اما کسی که توان روزه را دارد ولی با مشقّت فراوان که غالبا این افراد شیخ وشیخه هستند یعنی معمولا پیر مرد وپیر زن هستند ، در اینجا ممکن است برای جوان هم این حالت پیش بییاید مثلا جوانی دچار ضعف باشد وروزه گرفتن برای او مشقّت دارد این اشخاص همانگونه که در قرآن آمده است الذین یطیقونه یعنی روزه برای آنان طاقت فرساست نسبت به این افراد قطعاًروزه واجب نیست
در اینجا یک بحثی فقها دارند که روزه اینها صحیح است یا نه بعضی فقها گفته اند روزه این افراد اصلاً صحیح نیست اینها وظیفه شان فدیه است 750 گرم گندم ومانند آن اگرتمکّن دارند به فقیر بپردازند واگر ندارند استغفار کنند این نسبت به کسانی که روزه برای آنها مشقّت دارد در روایات یک کسی دیگری هم به اینها ملحق شده و آن هم ذو العطاش است کسانیکه که مبتلا به مرض استسقا هستند یعنی کسی که مرتّب تشنه می شود وباید مرتّب آب بنوشد این هم در روایات صحیحه آمده که روزه بر او واجب نیست و حکم اومانند همان شیخ وشیخه است و وظیفه او فدیه است وهیچکدام قضا ندارند وروزه از اینها ساقط است وقضا هم ندارد.
در روایت محمدبن مسلم آمده(( قال سمعت ابا جعفر (ع) یقول :الشیخ الکبیر والذی به العطاش لا حرج علیهما ان یفطرا فی شهر رمضان ویتصدق کل واحد منهما فی کل یوم بمد من طعام ولا قضاعلیهما وان لم یقدرا فلاشی علیهما))
وهمچنین کسانی که مبتلا به بیماری کلیوی هستند ومدام باید آب بیاشامند ونیاشآمیدن آب به مقدار زمان روزه داری برای آنان مضر است
خصوصیتی در آب نیست اگر به غذا ودارو نیاز ضروری باشد در این صورت هم روزه واجب نیست .
این مسایل از واضحات فقه امامیه است .
در میان روایات دو روایت وجود دارد که باعث شده بعضی ها اشتباه کنند و حرفهایی را که نباید بزنند زده اند واین امر ناشی از عدم کارشناسی درست وعدم دقت وسخن شناسی است این دو روایت عبارتند :
1-عن عمار عن ابی عبدالله فی الرجل یصیبه العطاش حتی یخاف علی نفسه قال :یشرب بقدر ما یمسک رمقه ولا یشرب حتی یروی (وسایل باب 16 ابواب من یصح منه الصوم ح1)
اولاً :سند روایت عمار محل مناقشه است برحسب بعضی از مبانی رجالی
ثانیاً :ازنظر دلالت مرحوم صدوق یصیبه العطاش نقل کرده است واگر چنین باشد حکم ذی العطاش عدم وجوب صوم است و وظیفه او فدیه است چنانچه روایات متعدده بر آن دلالت دارد
ثالثاً:در روایت آمده است حتی یخاف علی نفسه ،در چنین حالتی قطعاً جواز افطار دارد
رابعاً: در همین روایت نیامده است که قضای روزه بر او نیست
اما اینکه در ذیل روایت آمده است یشرب بقدر ما یمسک رمقه ولا یشرب حتی یروی حکم استحبابی (یاوجوبی ) است برای رعایت حرمت ماه رمضان
چنانچه در روایت محمد بن مسلم در باب 13 من ابواب من یصح منه الصموم ح8 آمده
عن محمدبن مسلم عن ابی عبدالله قال : اذا سافر الرجل فی شهررمضان فلا یقرب النساء بالنهار فی شهر رمضان فانّ ذلک محرّم علیه(که حمل برکراهت شده است )
بلکه دربعضی از روایات تعبیر صوم آمده نسبت به کسی که قطعاً صایم نیست درباب 25 من ابواب من یصح منه الصوم ح5 عن ابی بصیر قال سالت ابا عبد الله (ع)عن امراة اصبحت صایمة فی رمضان فلمّا ارتفع النهار حاضت قال:تفطر قال:وسالته عن امراة رأت الطهر اول النهار قال : تصلی وتتم صومها وتقضی
واما روایت مفضّل بن عمر قال قلت لابی عبد الله (ع)ان لنا فتیات وشبانا(فتیاناوبنات) لا یقدرون علی الصیام من شدّة ما یصیبهم من العطش قال:فلیشربوا بقدرما تروی به نفوسهم وما یحذرون .
اما روایت مفضّل
اولاً: ازنظر سند محل گفتگو است به خاطر اسماعیل بن مرار
ثانیاً: ازنظر دلالت بعید نیست که ناظر به دختران وپسران قبل از بلوغ شرعی باشد یعنی روزه تمرینی چنانچه روایت آن را متذکر خواهیم شد ونیز در تهذیب تعبیر بنیّات درخود روایت مفضّل آمده است
ثالثاً :در روایت آمده است لا یقدرون علی الصیام من شدّة مایصیبهم من العطش در این صورت روزه بر آنان واجب نیست زیرا قدرت بر عمل شرط اساسی در تکلیف است و لااقل به خاطر حرج
رابعاً: در این روایت آمده است فلیشربوا بقدر ما تروی نفوسهم واین منافات دارد با روایت عمار که در آن آمده بود یشرب بقدرما یمسک رمقه ولا یشرب حتی یروی .
ولی ممکن است گفته شود :این دو روایت با هم فرق میکنند زیرا در روایت عمار مورد سوال رجل است ودر روایت مفضّل مورد سوال نوجوانان هستند
همین تفصیل بعید نیست گویای آن باشد که حکم رعایت ادب ماه رمضان است لذا از انسان بزرگ خواسته شده استحباباً روزه دار اگر ناچار شد روزه خود را افطار کند و بقدر ضرورت اکتفا کند ولی نسبت به افراد غیر بالغ چنین محدودیتی وجود ندارد ویا محدودیت کمتر است .
درباب 28 ح1و 2من یصح منه الصوم :عن علی بن الحسین (ع)فی حدیث قال : وکذلک المسافر اذا اکل من اول النهار ثم قدم اهله امر بالامساک بقیه یومه تأدیباً ولیس بفرض .
عن عماربن موسی عن ابی عبدالله (ع) فی المراة یطلع الفجر وهی حایض فی شهر رمضان فاذا اصبحت طهرت وقد اکلت ثم صلت الظهر والعصر کیف تصنع فی ذلک الیوم الذی طهرت فیه قال : تصوم ولا تعتد به.
باب 29 من ابواب من یصح منه الصوم حدیث 3 :عن ابی عبد الله (ع )فی حدیث قال : انّا نأمر صبیاننا بالصیام اذا کانوا بنی سبع سنین بما اطاقوا من صیام الیوم فان کان الی نصف النهار او اکثر من ذلک او اقل فاذا غلبهم العطش والغرث أفطروا حتی یتعوّدوا الصوم ویطیقوه ، فمروا صبیانکم اذا کانوا بنی تسع سنین بالصوم ما اطاقوا من الصیام فاذا غلبهم العطش افطروا .
اگر هریک از دو روایت عمار ومفضّل از نظر سند ودلالت تمام بود هر چند حکم مذبور خلاف قاعده است ولی همچون مورد أکل وشرب ناسی به آن گردن می نهادیم ولی چنانکه روشن است دو روایت محل مناقشه هستند و بر مدّعای مذکور یعنی صحت صوم وعدم وجوب قضا در صورت آشامیدن عمدی هرچند به خاطر ضرورت دلالت ندارند
اما اینکه بعضی گفته اند بر اساس حکم عقل راه گشایی شده است و امثال این حرف ها مطالبی عجیب است زیرا شارع اقدس که سید العقلااست نه تنها تکلیف به غیر مقدور نفرموده بلکه در کتاب کریم راهگشایی کرده و فرموده: وعلی الذین یطیقونه فدیة طعام ونیز فرموده: ومن کان منکم مریضاً او علی سفرفعدّة من ایّام اخر
وهمچنین با دلیل لا حرج مجوّز افطار صادر کرده است . پس در صورت ضرورت وحرج مانعی از افطار نیست ولی قضای آن روزه واجب است برای کسی که توان روزه گرفتن قضا برایش وجود داشته باشد چنانچه اکتفا به قدر حاجت وامساک تأدّبی امری مطلوب است اما حکم به صحت صوم هر چند به برخی از متاخرین نسبت داده شده واز بعضی از کلمات ممکن است استفاده شود خالی از وجاهت است .
یک روزنامه آمریکایی در مطلبی مدعی پیشنهاد ایران به ایالات متحده مبنی بر رفع تحریم های رد قبال توقف غنی سازی اورانیوم و رد آن از سوی کاخ سفید شد.
سازنده فیلم توهینآمیز به پیامبر اسلام (ص) به دلیل زیر پا گذاشتن شروط آزادی خود در کالیفرنیا دستگیر شد.
"صمصام" ناشناختهترین تانک ایرانی
صمصام به سامانه بومی هشدار دهنده لیزری که توانایی پوشش 360 درجه پیرامون تانک را دارد برای هشدار قفل شدن سلاحهای لیزری مجهز شده است
دولت آمریکا اعلام کرد که 117 هواپیمای ایرانی را تحریم کرده است.
به گزارش ازافکارنیوزوبه نقل از ایلنا و به نقل از آسوشیتدپرس، وزارت خزانهداری آمریکا با اعلام این که این هواپیماها متعلق به شرکتهای هوایی ایران ایر، ماهان ایر و یاس ایر بودهاند،تحریم کرده است
آمریکا برای توجیه این اقدام خصمانه خود که ملت ایران را نشانه گرفته،مدعی شده است که این هواپیماها در پوشش کمکهای انساندوستانه به سوریه تسلیحات منتقل کرده است.
بنا بر این گزارش، این شرکتهای هواپیمایی در حال حاضر تحت تحریمهای غیرمنصفانه آمریکا قرار دارند و بر مبنای این تحریمها شرکتهای آمریکایی اجازه تجارت با آنها را نداشته و تمام داراییهای آنها در آمریکا مسدود شده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا ادعا شده است در تابستان سال جاری، دولت ایران از پروازهای ماهان ایر و ایران ایر از تهران به مقصد دمشق، برای ارسال ابزار نظامی و مقابله با تجمعات استفاده کرده است. در ادامه این ادعای توجیهناپذیر آمده است که این کمکها با همکاری حزبالله انجام گرفته است.
خاطرنشان میشود،غرب در حمایت از مخالفان دولت سوریه علنا از ارسال تجهیزات و ادوات نظامی به سوریه حمایت میکند.
ایران جنگنده "اف15" ساخته است
به گزارش 598 به نقل از آنا، برخی رسانههای لبنانی طی گزارشی به آخرین دستاوردهای دفاعی ایران، پرداختند.
در این گزارش آمده است که، "آمریکاییها این روزها خواب راحت ندارند، چرا که ایرانیها هر روز قدرت و توان موشکی خود را به نمایش میگذارند.
روسیه بازهم نسخه سوریه راپیچید
سرگئی لاوروف? وزیر امور خارجه روسیه با تاکید بر موضع کشورش مبنی بر ضرورت حل مسایل سوریه با مشارکت دولت و گروههای سیاسی این کشور گفت: روسیه در شورای امنیت سازمان ملل با هرگونه تصمیم تایید کننده مداخله خارجی در سوریه مخالفت می کند.
به گزارش ایرنا به نقل از گزارش روز جمعه وزارت خارجه روسیه، لاوروف گفت: با هر گونه تلاش برای اتخاذ تصمیمی در شورای امنیت که بعدا برای مداخله خارجی در سوریه استفاده شود، مخالفت می کنیم.
وی افزود: با شرکای غربی و عربی و ترکیه در ژنو درباره حل مسایل سوریه به توافق رسیدیم که در بیانیه ژنو منعکس شده است و معتقدیم اجرای منصفانه این توافق ها ثمربخش خواهد بود و دیگر بازیگران خارجی نیز باید این چنین موضعی در حل بحران سوریه داشته باشند.
وزیر امور خارجه روسیه، بیانیه ژنو را سند متوازن توصیف کرد که در آن بر ضرورت اعمال فشار بازیگران خارجی بر طرف های سوری به منظور پایان دادن به خشونت ها، حل مسایل انسانی، آزادسازی گروگانها و آغاز مذاکرات سیاسی برای حل و فصل مسالمت آمیز بحران سوریه تاکید شده است.
وی افزود: بیانیه ژنو رویکردی صادقانه و منصفانه پیشنهاد کرده است که فرصت واقعی برای توقف خشونت ها در سوریه و نجات جان بسیاری در این کشور به وجود می آورد.
رییس دستگاه دیپلماسی روسیه با انتقاد از مواضع غرب در مساله سوریه گفت: هنگامی که خواستیم بیانیه ژنو را در شورای امنیت به تایید برسانیم شرکای غربی موافقت نکردند.
وی با بیان اینکه غربیها مفاد بیانیه ژنو را برای حل مسایل سوریه ناکافی دانستند، خاطرنشان کرد: آنها درخواست کردند که در ابتدا نیروهای دولتی سوریه اقدامات نظامی را متوقف کرده، واحدهای خود را از شهرهای این کشور خارج ساخته و پس از آن از شورشیان تقاضای آتش بس شود.
وزیر امور خارجه روسیه گفت: چنین رویکردی غیرعملی است نه به این دلیل که ما از نظام سوریه حمایت می کنیم.
وی با بیان اینکه از هیچ یک از طرف ها در سوریه جانبداری نمی کنیم، افزود: ما نمی خواهیم مردم سوریه در این مناقشه و برادرکشی کشته شوند.
لاوروف گفت: رویکرد غرب غیرقابل اجرا است زیرا که خواهان تسلیم یکجانبه دولت سوریه می باشد و افرادی که چنین رویکردی را ارائه می کنند یا ساده لوح هستند یا اینکه می خواهند مقدمات برای مداخله خارجی را فراهم کنند.
وزیر خارجه روسیه خاطرنشان کرد: خواهان تکرار سناریوی لیبی در سوریه نیستیم و برای جلوگیری از تعبیر نادرست از تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل در این مساله مصمم هستیم.
وی با اشاره به اشتراک مواضع روسیه و چین در باره مساله سوریه افزود: موضع روسیه و چین در شورای امنیت مبتنی بر کسب توافقاتی می باشد که تنش ها را فرو نشاند و مناقشه را به مسیر حل و فصل سیاسی از طریق مذاکره سوق دهد.
روسیه بر خلاف کشورهای غربی که فقط درصدد مداخله در امور داخلی سوریه هستند و قصد خود از برکناری نظام قانونی این کشور را پنهان نمی کنند، تلاش می کند تا موجبات آشتی ملی در سوریه و آغاز گفت و گوهای سیاسی برای رفع بحران در این کشور را فراهم کند.
رسول خدا (ص) : کسی که به دنبال یادگیری علوم الهی و مسائل دینی اش اقدام کند مانند کسی است که روزها را روزه و شب ها را به شب زنده داری تا صبح پراخته و آموختن یک مساله شرعی برای شخص بهتر از این است که به اندازه کوه ابوقبیس در راه خدا طلا انفاق نماید. بحارالانوار جلد 1 صفحه 184